Versionen im Vergleich

Schlüssel

  • Diese Zeile wurde hinzugefügt.
  • Diese Zeile wurde entfernt.
  • Formatierung wurde geändert.

...


Overleg ook met uw accountant, het kan zijn dat uw accountant al met bepaalde indelingen werkt zodat u deze indeling kunt aanhouden.


Aanmaken van een Winst-en-verliesrekening/Balansrekening/Proef en Saldi balans
Het maken van een indeling doet u bij Boekhouding>Basisgegevens>Rekeningen W&V, Balans, P&S:

Nieuwe groep: Aanmaken van een nieuwe groep in een balans.
Groep verwijderen: De geselecteerde groep verwijderen.
Balanstype: Hier kiest u het gewenste balanstype (WeV, Balans, PeS) om een nieuwe balans aan te maken of een bestaande balans op te bouwen. Balansnummer: Hier kiest u het gewenste balansnummer om een nieuwe balans aan te maken of een bestaande balans op te bouwen. Per balanstype kunt u 3 verschillende lay-outs aanmaken.
Laden: De gekozen balans (type + nummer) wordt geladen in het scherm.
Print: De opzet van de geselecteerde balans wordt geprint.
Opslaan van actieve balans De nieuwe balans of wijzigingen in een bestaande balans worden opgeslagen.
Template laden: Hiermee kunt u een eerder gemaakte balans laden en opslaan.
Template opslaan: Hiermee kunt u de door u gemaakte balans opslaan.
Annuleren: De bewerking ongedaan maken en het scherm sluiten.

Om te beginnen kiest u het gewenste balanstype. In dit voorbeeld maken we een Winst en Verliesrekening aan. Wanneer u "WeV" heeft gekozen, ziet u dat deze automatisch balansnummer 1 krijgt toegewezen:

Nu kunt u de gewenste groepen gaan definiëren. Klik op "Guv" (links bovenin het lege veld) en klikt vervolgens op de button "Nieuwe groep". Er verschijnt een nieuw kader onder "GuV" waar u de gewenste naam in kunt typen: (met [Enter] bevestigen)


Dit is de hoofdgroep, welke wordt gebruikt om het grand totaal te berekenen. Om een groep onder "Totaal Winst/Verlies" te hangen, klikt op "Totaal Winst/Verlies", zodat het veld blauw wordt zoals in bovenstaand voorbeeld en klikt u wederom op "Nieuwe groep". Hierna kunt u bovenstaande handeling herhalen. Een groep wordt aangemaakt en onder de in het scherm geselecteerde groep gehangen:


Indien een groep meerdere subgroepen bevat, ziet u links naast de groep een blokje + of - te staan waarmee u de subgroepen kun in- of uitvouwen.
Wilt u bijvoorbeeld een groep naast "Netto Marge" en niet eronder, dan klikt u op "Totaal Winst/Verlies" en "Nieuwe groep"


Aan te raden niveau-indeling:
Niveau 1 is de hoofdgroep welke wordt gebruikt om het grand totaal te berekenen. Niveau 2 bestaat meestal uit de hoofdgroepen met de totaal bedragen, niveau 3 uit subtotalen, niveau 4 uit de meest belangrijke groepen (salariskosten; reiskosten; kantoorkosten; commissie etc.), niveau 5 of 6 uit alle onderliggende rekeningen. Zo kunt u bij de groep salariskosten denken aan salarissen, tantièmes, pensioenpremie, vakantiegeld etc.
Op deze manier kunt u tot 10 niveaus de gegevens verder uitsplitsen. Op het moment dat u alleen de "hoofdgegevens "uit wilt draaien, kiest u tot en met niveau 1 of 2. Wilt u een meer gedetailleerde lijst, dan kiest u voor alle door u gedefinieerde niveaus.

Niveau 1 is de hoofdgroep waarmee het grand totaal wordt berekend.
Voorbeeld groepen voor niveau 2:


Voorbeeld groepen voor niveau 3 (Subtotalen van groep 2):


Voorbeeld groepen voor niveau 4 (Subgroep van niveau 3):

Voorbeeld groepen voor niveau 5 (Subgroep van niveau 4):


Het koppelen van grootboekrekeningen aan groepen: Selecteer in de linkerhelft van het scherm de groep waar u grootboekrekeningen aan wilt koppelen door hier eenmaal met de rechtermuisknop op te klikken. De gekozen groep wordt dan blauw:

Hierna selecteert u in de rechterhelft van het scherm de gewenste grootboekrekeningen. U kunt meerdere rekeningen tegelijk selecteren door de [Ctrl] of [Shift] toetsen ingedrukt te houden terwijl u met de rechtermuisknop de gewenste grootboekrekeningen selecteert.
Nadat de selectie compleet is, klikt u op de pijltoets welke van rechts naar links wijst :



Hierna worden de rekeningen aan de gekozen groep gekoppeld:

Zo kunt u te werk gaan tot alle rekeningen zijn toegewezen.
In de rechterhelft van het scherm vindt u alleen grootboekrekeneningen die relevant zijn voor het type balans dat u gekozen heeft.
U kunt grootboekrekeningen ontkoppelen door ze te selecteren en de button met de pijlen van links naar rechts te gebruiken. Indien u een groep selecteert, zullen alle rekeningen van deze groep worden ontkoppeld.
Vergeet niet uw wijzigingen op te slaan.


In dit voorbeeld zullen de grootboekrekeningen voor "Omzet bruto" (3) worden gekoppeld aan "Omzet" TO (5), "Omzet toeslagen" (5), "Overige omzet" (5), "Kortingen" (4), "Commissies" (3) en "Inkoop" (3). U zult in dit voorbeeld zien dat het niet nodig was alle groepen tot en met niveau 5 te definiëren:


Het printen van de overzichten:
Dit kunt u bij Boekhouding>Lijsten/Rapporten>WeV, Balans, P&S :

Van - t/m Periode waarvan de gegevens op de lijst zullen komen Tot niveau Geeft aan hoe gedetailleerd de lijst is. Niveau 1 zal alleen informatie
van de hoofdgroepen tonen. Niveau 2 toont de informatie van de
hoofdgroep en de groep daaronder, enzovoorts
Balanstype Kies hier het type balans dat u wilt zien
BalansnummerKies hier het nummer van de gewenste balans
Periode Jaarlijkse totalen of totalen per maandag
GroepenKies hier of u alle groepen wilt zien of enkel de groepen met saldo
RekeningKies hier of u de gekoppelde rekening wilt al dan niet wilt zien of enkel rekeningen met saldo
Tevens kunt aangeven of wel/geen vergelijking wenst met het vorige boekjaar. Alleen bij het printen krijgt u totalen, op de preview niet.