Algemene ticketgegevens
De ticketgegevens worden in een venster getoond, die uit drie onderdelen bestaat: algemene informatie betreffende het ticket, prijsinformatie en de speciale ticketinformatie.
Hier ziet u het ticketnummer van het ticket. Daarachter wordt getoond, om het hoeveelste ticket voor deze service het gaat. In dit voorbeeld ticket 1 van 1.
Hier wordt eventueel het nummer van de toegekende documenten getoond, bijv. wanneer het hier om een exchangedocument of als het hier om MCO gaat dat bij een ticket hoort.
Voor alle tickets toont Jack het documenttype. Bij de tickettypes kan het gaan om <Standaard>, <Imported>, <Refund>, <MCO>, <ADM>, <ACM>, <VOID/CANX>, <Travel-Credit>, <Cheque> en <Exchange> gaan. Moet een ticket handmatig aangemaakt worden, dan kunt u aan de hand van het pull-down menu het juiste tickettype selecteren.
Hier ziet u, hoeveel conjunction-tickets er nog volgen. Daarnaast kunt u in het tweede veld een testnummer ingeven.
Hier staat de passagiersnaam, zoals u deze in uw CRS heeft ingegeven. Daarnaast kunt u zien, op welke plaats de passagier als deelnemer in Jack aangemaakt werd. De juiste enorm belangrijk, om opgaves in de ticketfoutlijst te vermijden. Deze test o.a. of ieder ticket uit het CRS ook aan een Jack deelnemer gekoppeld is.
Hier ziet u het boekingsnummer evenals voor de hoeveelste service dit ticket behoort. De toekenning van het ticket aan de serviceregel in Jack is belangrijk, om opgaves in de ticketfoutlijst te vermijden. Deze test o.a. of ieder ticket uit het CRS ook in Jack in passende wijze via een verkoopsprijs doorbelast wordt.
In dit veld verschijnt bij de data import de vluchtbestemming, namelijk <Binnenlands>, <Europa> of <Intercontinentaal>. Deze instelling wordt o.a. voor de automatische berekening van service fees (uitbreidingsmoudel) in Jack gebruikt.
Deze opgaves dienen enerzijds voor een beter overzicht en worden anderzijds voor de BSP-vergelijk via Jack gebruikt (uitbreidingsmodule). Daarbij kunt u onderscheidt maken tussen een "normaal" <CRS-ticket> en andere tickettypes.
De button <CRS-Ticket>, <Domestic Tick.> en <ETIX> worden bij de data import automatisch geplaatst. De andere buttons dient u handmatig te activeren.
<Non-IATA> betekent, dat het hier om een netto tarief gaat, <Refund> toont u, dat voor dit ticket een refund verwacht wordt. <Errorlijst OK> kunt u dan activeren, wanneer een ticket in de ticketfoutlijst onder <Lijsten - Ticket errorlijst> vermeld wordt en deze nogmaals gecontroleerd te hebben als correct te zijn bevonden. Dit ticket moet dan niet meer op de foutlijst verschijnen. <Domestic tick.> wordt door Jack zelfstandig geactiveerd, wanneer er bijv. om een binnenlandse ticket gaat en daardoor BTW-plichtig wordt.
Met deze functie kopieert Jack het aanwezige ticket. Daarmee kunt u heel eenvoudig bijv. een tweede ticket aanmaken, zonder de gehele ticketgegevens handmatig te moeten ingeven.
Met deze functie maakt u voor het bestaande ticket een bijbehorende refund. Daarbij vraagt Jack, of u het oorspronkelijke uitgiftedatum bewaart moet blijven. Normaal gesproken zal u deze vraag negatief beantwoorden en de correcte datum van de refund ingeven. Alleen met de juiste uitgiftedatum wordt de refund later in de juiste BSP-afrekeningsperiode meegenomen. Bij de meeste CRSen moeten refunds en MCO's handmatig in Jack ingevoerd worden.
Deze buttons maakt het mogelijk om te bladeren tussen meerdere tickets, die voor deze service behoren (bijv. bij meerdere passagiers of meerdere conjunction-tickets).
Hiermee toont Jack u een leeg ticket venster, waarin u handmatig een nieuw ticket kunt ingeven.
6.1.12.1 Prijsinformatie
Net zoals in het CRS gaat het bij <Fare> om een bruto prijs in de inkoopsvaluta, terwijl <Equiv.far.pd.> de prijs in de landsvaluta toont, waarvoor het ticket aan de klant belast wordt.
In het eerste veld zie u het absolute provisiebedrag, in het tweede veld de provisie als percentage. Het derde veld toont de BTW, die over de provisie betaald moet worden.
<Net Fare> is hetzelfde minus de ontvangen provisie. <EK Fare> is de <Net Fare> minus van toepassing zijnde kickbacks en/of credits (dus de prijs, waarvoor het ticket daadwerkelijk ingekocht werd). <Total Fare> is hetzelfde inclusief tax.
U kunt ook zien, of bij dit ticket via de BSP vergelijk ook kickbacks of credits verrekend werden.
Hier kunt u voor uw saving rapporten twee vergelijkingswaardes ingeven: de laagste waarde resp. de maximale waarde. De bijbehorende rapporten, waarmee u uw klanten de gerealiseerde besparingen laat zien, moet u echter bij Bewotec aanvragen, daar het hier niet om standaard rapporten gaat.
Aan de rechterkant zijn alle gebruikte taxes met hun kenmerkt opgesomd. Het tax totaal staat in <Totaaltax>.
In het onderste deel van de prijstabblad ziet u in een overzicht, hoeveel het reisbureau aan dit ticket verdient heeft.
In de eerste kolom ziet u de verkoopprijs per persoon (<VK Persoon>). Jack kijkt hier naar de prijsregels van de vluchtservice. In de ticket errorlijst (<Lijsten - Ticket errorlijs>) staan alle tickets in, bij wie de inkoopprijs (ticketprijs) kleiner is als de prijsregel van de verkoopprijs. Daarbij worden fare- en taxbedragen afzonderlijk getest. Daarom is het gebruik van de vluchtprijs in de service met twee prijsregels nodig (1. prijsregel = fare, 2. prijsregel = tax).
In de tweede kolom ziet u de inkoopprijs per persoon (<IK Persoon>), waarbij Jack hier de inkoop fare met de gebruikte tax optelt en de eigenlijke inkoopprijs incl. tax berekend.
In de derde kolom ziet u de winst per persoon (<Winst Persoon>), de Jack uit het verschil tussen de beide voorgaande kolommen berekend.
De volgende 3 kolommen berekenen ieder verkoop- en inkoopprijs evenals winst van de totale service van de boeking (bijv. voor meerdere personen of tickets, die tot één service behoren).
6.1.12.3 Speciale ticketgegevens*
Wanneer u nu het tabblad <Ticket> aanklikt, ziet u extra ticketdetails.
Bij de import van het ticket worden alle ticketgegevens automatisch overgenomen. Moet u een ticket handmatig ingeven, dan kunt u deze velden invullen.
Ook het betalingstype neemt Jack over. Wordt met de creditcard betaald, dan ziet u hier de complete creditcard gegevens, zoals u deze bij de ticket aanmaak ingegeven heeft.
Hier kunt u zien, in welke CRS, op welke dag en in welk bestand de boeking oorspronkelijk gemaakt werd. Werd het ticketing in een ander CRS gemaakt, dan zijn hier het <Ticket CRS>, de PNR evenals de datum van aanmaak in deze CRS zichtbaar.
Doet u de BSP-vergelijk via Jack (uitbreidings module) dan vult Jack hier automatisch in, of en wanneer het ticket vergeleken werd.
Zijn er later wijzigingen voor deze boeking, en u moet o.a. een nieuw ticket uitgeven, dan moet ook het nieuwe ticket uit de CRS ingelezen worden. Jack koppelt de nieuwe ticketgegevens als extra ticketdocument aan een bestaande service. Het "oude" ticket dient handmatig in de ticketgegevens gecrediteerd (refund) en evt. een MCO gemaakt worden.
6.1.12.4 Verplichte ingaves bij het handmatig ingeven van een ticket:
U ziet rood omrand alle velden, die Jack voor het opslaan van een ticket nodig heeft.
Deze velden zijn voornamelijk voor de BSP-vergelijk belangrijk.
Heeft u niet alle verplichte velden ingevuld en wilt het ticket via <OK> opslaan, dan verschijn een melding, alle verplichte velden in te vullen.
6.1.12.5 Refunds in Jack*
U heeft een ticket, waarvoor u in de uitgiftemaand een refund gemaakt moet worden. Zodra tickets terug worden gekomen, moeten ook de bijbehorende documenten in Jack vervolgens opgenomen worden (refunds en MCOs). BSP-services worden in de boekhouding aan de hand van uw uitgiftedatums verwerkt. In dit opzicht is het belangrijk, dat de opgave van de datums correct zijn, en dat eventueel bij refunds en MCOs extra services aangemaakt werden, zodat deze services in de betreffende uitgifte maand in de boekhouding gefactureerd kunnen worden.
Wordt de refund in dezelfde maand uitgegevens en gaat het hier om slechts 1 reiziger, gebruikt u dan het beste Jack annuleringsfunctie:
- Druk een definitieve factuur voor deze service
- <Boeking - Boeking annuleren - Annuleren van alle services / Deelannulering>
- Jack vraagt u naar de hoogte van het annuleringsbedrag, en hier moet de waarde ingegeven worden, die de klant nog niet betaald heeft.
- Vul het annuleringsbedrag in en sla de boeking op.
- Jack print een creditnota en annuleringsrekening.
- Aansluitend vult u het refund evenals extra de MCO in bij de service.
Wird das Refund im gleichen Monat ausgestellt und handelt es sich um mehrere Reisende, von denen lediglich einer oder nicht alle das Ticket zurückgeben, arbeiten Sie bitte mit einer „Differenzleistung":
- Gehen Sie zur ursprünglichen Leistung, in die ursprünglichen Ticketdaten des Passa giers, für dessen Ticket ein Refund ausgestellt wurde. Erfassen Sie das Refund sowie die Storno-MCO (s.u.). Speichern Sie die Leistung.
- Erfassen Sie eine zusätzliche IATA-Leistung mit dem gleichen Filekey.
- Tragen Sie in der 1. Preiszeile den Wert des Betrages ein, den der Kunde für das Ticket erstattet bekommt (also einen negativen Betrag!) und tragen Sie in der 2. Preiszeile den Wert des Betrages ein, den der Kunde als Stornogebühr zahlen muss (bitte beachten Sie jeweils ggf. die gültige MwSt für domestic flights!) Speichern Sie die Leistung.
- Vergessen Sie nicht, in <Teilnehmer> mit <Zuweisen> dem Passagier, der nicht mehr fliegt, die entsprechenden Preiszeilen der Differenzleistung zuzuweisen.
- Speichern Sie den Vorgang mit <OK>.
- Gehen Sie in die Ticketdaten der 1. Leistung und ordnen das Refund- und das MCO-Dokument der Differenzleistung (Leistung 2) zu, die Sie vorher erfasst hatten.
- Speichern Sie die Ticketdaten, die Leistung und den Vorgang.
Das Refund und die MCO befinden sich nun bei der Differenzleistung, nicht mehr bei der ursprünglichen Leistung.
Wird das Refund erst im Folgemonat ausgestellt, arbeiten Sie bitte in jedem Fall mit einer Differenzleistung:
- Gehen Sie zur ursprünglichen Leistung, in die ursprünglichen Ticketdaten. Erfassen Sie das Refund sowie die Storno-MCO. Speichern Sie die Leistung.
- Erfassen Sie eine zusätzliche IATA-Leistung mit dem gleichen Filekey.
- Tragen Sie in der 1. Preiszeile den Wert des Betrages ein, den der Kunde für das Ticket erstattet bekommt (also einen negativen Betrag!) und tragen Sie in der 2. Preiszeile den Wert des Betrages ein, den der Kunde als Stornogebühr zahlen muss (bitte beachten Sie jeweils ggf. die gültige MwSt für domestic flights!).
- Speichern Sie die Leistung mit <OK>.
- Gehen Sie in die Ticketdaten der 1. Leistung und ordnen das Refund- und das MCO-Dokument der Differenzleistung (=Leistung 2) zu, die Sie vorher erfasst hatten.
- Speichern Sie die Ticketdaten, die Leistung und den Vorgang.
Das Refund und die MCO befinden sich nun bei der Differenzleistung, nicht mehr bei der ursprünglichen Leistung.
Erfassen des Refunds zum ursprünglich ausgestellten Ticket:
- Rufen Sie die Kundensuche auf über <F3> oder <Kunden - Suchen> oder <Vorgangssuche> und wechseln Sie auf die Karteikarte <Vorgangssuche>.
- Sie stellen die Suchart auf Ticketnummer um und tragen ins nächste Feld die Nummer des ursprünglichen Tickets ein.
- Geben Sie die Ticketnummer ein und klicken Sie auf <Suchen>.
- Es erscheint der Reisevorgang, in dem das ursprüngliche Ticket enthalten ist. Sie öffnen den Vorgang mit einem Doppelklick.
- Sie öffnen die betroffene Leistungszeile im Vorgang mit einem Doppelklick und gehen dann auf <Ticket>, um die Ticketdaten einzusehen.
- Sie prüfen, dass Sie in den Ticketdaten beim richtigen Ticket sind, zu dem das Refund jetzt erfasst werden soll.
- Ggf. können Sie von Dokument (Ticket, Refund, VOID/CANX, MCO, ADM, ACM) zu Dokument blättern, damit Sie das ursprüngliche Ticket angezeigt bekommen.
- Sie klicken auf <Refund>. Daraufhin legt Jack einen weiteren Dokumentendatensatz als Refund an, und es erscheint eine Rückfrage <Möchten Sie, dass das Original-Ausstelldatum in das Refundticket übernommen wird?>. Diese Frage beantworten Sie bitte mit <Nein>, denn dann setzt Jack das aktuelle Tagesdatum als Ausstellung in das Refund.
- Bitte gehen Sie jetzt auf die Karteikarte <Ticket> und tragen Ihr eigenes Expedientenkürzel unter <Mitarbeiter> ein. Das bewirkt, dass das in Jack erfasste Refund Ihnen zugeordnet ist und bei etwaigen Fehlern oder für Jack unlogischen Kombinationen unter Ihrem Kürzel in der Ticketfehlerliste auftaucht. Ausstelltag und Mitarbeiterkürzel sind Pflichtfelder in Jack.
- Gehen Sie zurück in die Karteikarte <Preise>. Hier sehen Sie nun, dass ein weiterer Datensatz angelegt wurde (2. Datensatz von insgesamt 2 Dokumenten).
- Auch die Kalkulationspreise wurden entsprechend neu berechnet. Sollte es sich nicht um eine Vollerstattung, sondern lediglich um eine Teilerstattung handeln, müssen Sie unter <Fare> und <Equiv.far.pd.> die Beträge anpassen.
Das Refund muss mit dem Betrag erfasst werden, der tatsächlich für das Ticket gutgeschrieben wird! Die anfallenden Storno gebühren gehören nicht hierher!
- Speichern Sie nun Ihr Refund mit <OK>. Sie verlassen die Ticketdaten, kehren in die Leistung zurück. Speichern Sie die Leistung bitte auch mit <OK> und auch anschließend den gesamten Vorgang mit <OK>. Erst jetzt sind die Refunddaten erfasst.
Bitte kontrollieren Sie TÄGLICH die Ticketfehlerliste unter <Listen - Ticket fehlerliste>. Die vollständige Bearbeitung der Ticketfehlerliste dient dazu, eventuelle Fehler bei der Ausstellung von BSP-Dokumenten und auch bei der Ausstellung von Rechnungen für den Kunden auszuschließen, und zwar bevor diese Belege das Haus verlassen.