Overige instellingen voor de CRS-interfaces

Overige instellingen voor de CRS-interfaces




Met de button <Algemeen>, <Automater> en <Remarks> kunt u overige instellingen voor het importeren van de gegevens in Jack definiëren.
Let er echter wel op, dat een verandering van een instelling grote gevolgen kan hebben op de kwaliteit van data import!





Algemeen
Via de button <Algemeen> kunnen basis instellingen voor de import uit de reserveringssystemen gedefinieert worden. Hieronder worden de afzonderlijke opties beschreven:

  • <Indien een boeking is gefactureerd dient een nieuwe aangemaakt te worden> Gefactureerde services mogen niet meer veranderd worden, ook niet, wanneer het bijv. alleen om een tijdsaanpassing gaat (bijv. wanneer na de reservering het ticket later uitgegeven wordt, wordt een nieuwe boeking aangemaakt).
  • <Controleer max. aantal bestanden in directory> Test het aantal bestanden, die in de CRS-interface in Jack / in de Jack Queue staan. Daarbij wordt het maximaal aantal geoorloofde bestanden in de directories getest: bij het oproepen van de CRS-boekingslijst wordt het maximum van de betreffende interface getest en indien nodig een waarschuwing gegeven.
    Deze ingave bestaat uit een directory, een bestandsnaam en een getal, die het maximum aangeeft, waarna bij overschrijding een waarschuwing gegeven wordt (bijv. "C:\crsdateien*.pnr=200").
  • <TO-referentienr. uit CRS tonen, gebruik underscore "" en creeer Filekey> Dit heeft betrekking op de Hitchhiker interface, omdat Hitchhiker de gegevens (bijv. bij ticketovername uit Amadeus) met een CRS-code voorziet: A voor Amadeus, S voor Sabre, enz. Het boekingsnummer wordt uit "", Filekey en de CRS-code gehaald.
  • <Creeer matchcode (zoekcode uit klantenkaart) van klantnaam en voornaam> Bij het inlezen van de CRS-data wordt automatisch de matchcode uit de naam en "*" voor de klant zoekcriteria gehaald. Door activeren van dit velde worden ook de voornaam aan de zoekcriteria toegevoegd.
  • <Lettertype van de naam van de passagier zal niet in grootte gewijzigd worden> De schrijfwijze wordt met betrekking tot hoofdlettergevoeligheid niet getest resp. aangepast.
  • <Ondanks een cc betaling zal de afhandeling van de boeking niet op 'V' gezet worden> Staat de afhandeling van een ticket op Creditcard, dan wordt de betalingstype van de service van <R> niet in <V> veranderd. Let er dan echter wel op, dat dit to ingaves in de ticketfoutmeldingslijst zal leiden, daar de betalingstype van de service van de tickets afwijkt!
  • <Originele pnr zal aan elke passagier toegewezen worden> Voor iedere deelnemer zal een afzonderlijk dossier aangemaakt worden. Let er hierbij op, dat dit tot complicaties bij het overnemen van meerdere bestanden van een filekey kan leiden, omdat bijv. alle ticketgegevens uit het CRS aan de hand van de filekey in een service overgedragen worden. Bestaat deze filekey meerdere malen, omdat er meerdere dossiers (meerdere deelnemers) zijn, kan Jack de ticketgegevens evenals overige actualiseringen van de boekingen niet meer automatisch correct toekennen. Daarnaast kan het ook tot problemen leiden met de ticket foutenlijst.
  • <Geen vraag of dat de pnr verwijderd moet worden. Deze wordt automatisch verwijderd> Wordt de PNR inglezen, dan wordt deze aansluiten automatisch zonder bevestigings vraag uit de CRS-bestand verwijderd.
  • <Vraag of dat de service toegevoegd moet worden aan de geactiveerde boeking> Bij het inlezen van een PNR verschijnt er een vraag, of de service aan een bestaande boeking toegevoegd moet worden. Dat betekent, dat de bestaande service gegevens niet eenvoudig geactualiseerd kan worden, zonder dat extra service toegevoegd wordt. Daarmee staan de services als dat nodig is dubbel in het dossier!
  • <De cursor zal geplaatst worden in het veld 'reistype' bij het openen van de boeking> De cursor staat automatisch in het veld <Reistype>, zodra een boeking uit een CRS ingelezen wordt.
  • <Bestemming zal geplaatst worden in het veld van de korte beschrijving> Hiermee wordt de korte beschrijving gevuld met de bestemming.
  • <Gebruik de originele aanspreektitels uit de pnr> Indien bijv. "Dhr." als aanspreektitel in de PNR staat, wordt deze aanspreektitel ook in Jack ingelezen en niet in "De heer" omgezet.
  • <TO code uit de pnr kan gewijzigd worden middels een apart scherm> Moet een andere touroperatorcode gebruikt worden, dan de code, die via de CRS ingelezen worden, verschijnt na het inlezen van de data in de reservering een ingave venster, waarin de touroperatorcode ingegeven kan worden, waarmee de code van de service vastgelegd moet worden (bijv. wanneer de touroperatorcode in de basisgegevens niet aangemaakt is of niet gebruikt moet worden).
  • <Toon enkel eigen boekingen in de CRS lijst> Alleen de boekingen van de ingelogde Jack-medewerker zullen getoond worden in de lijst van de "Geboekte services" in de Jack Queue / CRS-PNR's onder <Bestand - CRS-PNR's>.
  • <Neem geen prijzen over uit de CRS> Jack neemt na het succesvol inlezen van de gegevens niet de prijzen. Daarmee worden bijv. na ticketuitgave niet de ticketprijzen in de prijsregels van de service geschreven. Maar in plaats daarvan moet de medewerker handmatig de prijzen bij de services ingeven.
  • <Postcode als zoekcriterium in Klant/Boeking zoeken gebruiken> Het zoeken van klanten wordt tevens via de postcode van de klant mogelijk, om het zoeken zover mogelijk te beperken.
  • <De employe die in Jack is ingelogd zal in de boeking opgenomen worden, niet uit de code uit de CRS> Er wordt altijd de medewerker als employecode in de boeking gezet, die bij het inlezen van de data in de boeking in Jack ingelogd is. Daarmee wordt de medewerker uit de ticketgegevens overschreven. Dan nog blijft in de oorspronkelijke ticketgegevens de afkorting van de medewerker die de oorspronkelijke ticket heeft gemaakt. Alleen de medewerker van de boeking in Jack wordt aangepast.
  • <Indien type betaling gelijk is aan de cc van het reisbureau, dan incasso betaling op reisbureau zetten> Er wordt gekeken welk type betaling in het eerste ticket is vastgelegd. Is deze gelijk aan de creditcard van het reisbureau (uit <Bestand - Paramaters - Boekingsparameters>), dan wordt in het dossier als type betaling <R> ingegeven. Let er daarbij op, dat dit tot fouten in de ticket foutenlijst kan leiden!
  • <Bij het overnemen van de boeking de huidige employecode ongewijzigd laten> Wordt een boeking door een PNR geactualiseerd en niet (nieuw) aangemaakt, dan wordt bij het inlezen de ingelogde medewerker uit Jack niet in het dossier overschreven.
  • <Bij overnemen van de boeking de oorspronkelijke betalingstermijn (datum) ongewijzigd laten> Wordt een boeking geactualiseerd en niet (nieuw) aangemaakt, dan worden de reeds vastgelegde betalingstermijnen niet aangepast.
  • <Bij een huurauto/hotel service dezelfde TO gebruiken zoals bij de vluchtservice is ingegeven> Gaat het om een dossier met een vluchtsegment en een hotel- of huurwagensegement, dan wordt de touroperator uit het vluchtsegment als standaard touroperator voor hotel- en huurwagen gebruikt.
  • <Protocol van de te importeren CRS-bestandsnamen in de crstrans.txt> Iedere PNR, die voor inlezen klaar staat, wordt in een TXT-bestand geschreven. Dit dient voor controle van het inlezen van de gegevens. Dit bestand wordt in de Jack hoofdirectory opgeslagen.
  • <Bij import controleren of dat de creditcard in het ticket gelijk is aan die in de klantenkaart> Tijdens het inlezen van een PNR met ticketgegevens worden de gegevens van de creditcard (eenmalig uit de ticketgegevens, eenmalig in het klantenprofiel) vergeleken. Komen deze niet overeen, dan verschijn een bijbehorende melding.
  • <Nieuwe prijs bij wijziging (na vraag door Jack)> Wordt een boeking nog een keer ingelezen, dan worden de prijzen in de prijsregels na een bevestigingsvraag indien nodig nogmaals met de nieuwste prijsinformatie overschreven.
  • <Bij hotelovername uit Amadeus, Sabre, Galileo, Worlspan geen service-info importeren> Bij het boeken van hotels in Amadeus, Sabre, Galileo en Worldspan kan hier ingesteld worden, dat in Jack geen informatie voor de afzonderlijke services ingelezen worden.
  • <Ticketemploye ook als boekingsemploye overnemen> De medewerker, waaronder men in Start/Amadeus is ingelogd en de tickets aangemaakt werden, wordt in Jack als boekingsemploye ingegeven.




  • <Ticket commissie afronden...> De ingaves van de te ontvangen commissies in de ticketgegevens worden naar de hier opgegevens regel afgerond. Daardoor worden grotendeels afwijkingen bij BSP-vergelijk tussen de BSP- en ticketgegevens vermeden.
  • <SIK: Map voor PNR-backupbestanden...> Hier kunt u een back-updirectory voor de getransformeerde SIK-bestanden opgeven. Deze directory moet een subdirectory van de betreffende CRS-directory zijn. Worden de gegevens getransformeerd, dan wordt automatisch een kopie in de opgegeven backupdirectory geplaatst.
  • <BAK: Map voor automater-backupbestanden...> Hier kunt u een back-updirectory voor de getransformeerde BAK-bestanden opgeven. Deze directory moet een subdirectory van de betreffende CRS-directory zijn. Worden de gegevens getransformeerd, dan wordt automatisch een kopie in de opgegeven backupdirectory geplaatst.


  • <Bedrag over farebase uit Excel-bestand laden> Met deze functie kan men afzonderlijke verkoopsprijzen uit een Excel tabel bij het inlezen van vluchten naar Jack sturen. U kunt voor u zelf een Excel tabel met afzonderlijke kolommen zoals fares, taxes of seizoenen aanmaken. Daarbij kent Jack Jack de prijzen van de bijbehorende farebase als referentie basis toe. Met de button <Zoeken> geeft u het pad op van de gewenste tabel per criteria aan.





  • <Ticketdatum als vervaldatum plaatsen bij> Wordt een PNR samen met ticketgegevens in Jack ingelezen, dan wordt de vervaldatum voor de restantbetaling vastgesteld wanneer de ticketuitgave heeft plaatsgevonden. Dit laat zich afzonderlijk definiëren of het om privé-, bedrijfs- of reisbureauklanten gaat.



Jack Automater

Met de button <Automater> kunt u algemene instellingen voor het gebruik van de Automater vastleggen.


  • <Record actions in crsauto.log> Iedere uitgevoerde actie, die via de Automater is uitgevoerd, wordt in het bestand crsauto.log vastgelegd. Daarmee kunt u de uitgevoerde acties van de Automater nagekeken worden. Dit bestand wordt in de Jack hoofdirectory opgeslagen.
  • <File crsauto.log will be created in format ddmmyy.log> Om er voor te zorgen dat het bestand niet te groot worden en het overzichtelijk blijft, worden de logbestanden van de Automater dagelijks aangemaakt. Iedere dag wordt een crsauto.log-datum aangemaakt en in de hoofdirectory van Jack opgeslagen.
  • <No break between the individual bookings> Normaal gesproken last de Automater na ieder ingelezen bestand een pauze van vijf seconden in. Hiermee wordt de pauze uitgeschakeld. Let er daarbij op, dat het deactiveren van de pauze functie tot overbelasting van uw systeem kan leiden.
  • <Direct de database sluiten na gebruik> Bij het inlezen van de gegevensbestanden worden verschillende databases (in de achtergrond) geopend. Zijn de gegevens ingelezen, worden via deze ingave deze gesloten en pas weer geopend indien nodig.
  • <Error message will be recorded in file 'server.err' and not be displayed on screen> Treden er foutmeldingen op, dan worden deze meteen in een log-bestand geschreven en niet meer op het beeldscherm getoond. Dit bestand wordt in de Jack hoofddirectory opgeslagen.
  • <MPS/BBI: Deelnemer wordt onder tabblad familie van de klant opgeslagen> Is de interface MPS of BBI in gebruik, dan worden de deelnemers in het klantenprofiel als familieleden opgeslagen.
  • <De klant voor de CRS-boeking wordt a.d.h.v. zijn e-mail adres gezocht> De boeking wordt door de Automater automatisch aangemaakt, daarbij herkent de Automater aan de hand van de in de PNR aanwezige e-mailadres en aan de hand van de in Jack aanwezig e-mailadres in het klantenprofiel, aan welke klant de boeking toebehoort.
  • <Indien de klant uit de CRS geen klantenkaart heeft, wordt deze aangemaakt> Is de klant in de klantendatabase niet aanwezig, dan wordt deze door de Automater in Jack aangemaakt.


Daarnaast zijn er overige instellingen voor de automatische import uit de BBI (Bewotec Bookings Interface). Neem voor meer informatie contact op met Bewotec!

In het veld <Standaard employe> kunt u invullen, welke medewerkersafkorting bij het importeren van een boeking ingevuld moet worden, wanneer geen medewerker in de PNR aanwezig is.

4.14.4.1 <Remarks>


Worden in de PNR remarks ingegeven, dan kunnen deze Remarks compleet in het Jack dossier ingelezen worden. De Remarks kunnen echter ook door Jack voor andere doeleinden gebruikt worden. De opmerkingen worden in de bijbehorende velden van de reservering ingevuld.
De uitbreidingsmodule van de Automater kan aan de hand van de Remark regel automatisch reserveringen aanmaken en zelfstandig bepaalde ingaves maken.
Via de Button <Remarks> bereikt u de instellingen van de Remark regels. Dit menu is in 5 tabbladen onderverdeeld. Onder <Algemeen> kunnen de Remark afkortingen gedefinieerd worden. Tevens kunnen Remarks betreffende <Bedrijfsinfo>, <Ticket> en <Klant> evenals <Service> gedefinieerd worden.





Onder <Algemeen> vindt u het volgende:

  • <Remarks actief> Hier wordt ingeschakeld, of er in het algemeen met de Remarks gewerkt zal worden. Is het veld niet actief, dan kunnen ook geen Remark regels door Jack gelezen worden.
  • <Scheidingsteken tussen de individuele velden> De hier opgegeven symbool wordt als scheidingsteken tussen de afzonderlijke Remarks gebruikt. Zonder een scheidingsteken kan Jack niet herkennen, waar het volgende veld begint.
  • <Individuele boeking per passagier met code> Deze functie wordt door het systeem niet meer ondersteund en is in de volgende Jack versie verwijderd.
  • <Bedrijfscode> Dit heeft betrekking op de Mandantenadministratie. Hier kan de code voor de gebruikte mandant vastgelegd worden. Daarnaast kan in de CRS.ini (configuratiebestand voor het CRS-systeem) per mandant een eigen directory ingesteld worden. Daarmee worden de gemaakt boekingen aan de juiste mandant toegewezen.


Daarnaast kunt u voor de verschillende velden codes aanmaken, die dan bij het inlezen van een boeking uit het CRS automatisch in Jack met de ingave gevuld zullen worden, die in de Remark Line ingegeven werden. De codes moeten - daar het splitsen van deelnemers niet meer ondersteund wordt - uitsluitend boekingsgerelateerd ingesteld worden. Het is mogelijk om codes te definiëren voor alle informatie, die uit de Remark regels ingelezen moeten worden. Bijv. KD voor klantnummer, RA voor reistype, ZG voor bestemming. Wordt dit gevuld, dan wordt in de Remark regels er naar gezocht.

Voorbeeld:
Er zal een boeking voor klant 4711 aangemaakt worden. Daarbij gaat het om een zakelijke reis naar Engeland, waarbij gevlogen worden. Het ticket wordt door de gebruiker MS aangemaakt, de reis zal echter door de employafkorting BK aangemaakt worden, omdat BK de oorspronkelijke boeking gemaakt had.
Onder Amadeus zal dan met de codes van de Remark Line dit er als volgt uitzien:
RM*KD4711/RAGF/ZGGB/BAFL/EXBK

Op het tabblad <Bedrijfsinfo> zijn nog meer velden.


Hier kan gedefinieerd worden, welke velden van de extra bedrijfsinformatie venster via de Remarks gevuld moeten worden. Deze velden vindt u in de reservering achter de button <Extra>. Omdat de veldnamen in het extra bedrijfsinformatie venster vrij definieerbaar zijn, staan in dit venster alleen veld 1 t/m veld 9; hiermee zijn de 9 velden aan de linkerkant van de extra bedrijfsinformatie bedoeld.

<Code voor velden extra bedrijfsgegevens>
De hier ingegeven code wordt voor het bedrijfsinfo veld geplaatst, zodat Jack weet, welk veld in de reservering in te vullen zijn, bijv. <FI>.
<Scheidingsteken velden extra bedrijfsgeg.>
De hier ingegeven symbool wordt tussen de afzonderlijke bedrijfsinfo-velden ingegeven, zodat Jack weet, wanneer het eiden van een veldinformatie is bereikt en de volgende begint.



Dit scheidingsteken moet een andere zijn dan de het algemene scheidingsteken, die op het tabblad <Algemeen> gedefinieerd werd, omdat alle bedrijfsinfo door de Transformer als een enkel veld (met meerdere ondervelden) aangezien wordt.

Voor het veld 1 t/m 9 is via de radiobuttons te definiëren, of deze überhaupt ingelezen moeten worden (wanneer niet, dan moet u <niet vereist> aanklikken), of deze voor alle deelnemers hetzelfde zijn (indien ja, dan <1x/Bkg.> aanklikken, dan worden de velden uit de Remarks aan eerste deelnemer ingelezen en voor alle volgende deelnemers gekopieerd> of dat iedere deelnemer een eigen bedrijfsinfor heeft (<1x/Pass.>). Dit laatste wordt in de actuele versie niet meer ondersteund.


Alle velden van 1-9 komen overeen met de velden van de extra bedrijfsinformatie (Contactpersoon, enz.). De extra bedrijfsinformatie zijn via de reservering en daar via de button <Extra> toegankelijk.

Onder <Ticket> vindt u de volgende velden:


<Code voor refund>
Voor de overname van een refund wordt de hier ingegeven code voor de refund informatie ingegeven.
De volgende informatie moet voor de refund in de Remark Line ingegeven worden: airline, ticketnummer van het te refunden ticket, refund-fare, refaund-tax.

Dus bijvoorbeeld
REF/220/1234567890/200.00/40.00

<Code voor void>
Voor de overname van een Void-, Cancelled ticket wordt de hier opgegeven code voor de void informatie geplaatst.

<Onderscheid tussen refund/annulering info (tickentr., prijs)>
De hier vastgelegde waarde wordt als scheidingsteken tussen de ticketinfo geplaatst (deze moet anders zijn dan de algemene scheidingsteken, dit op het tabblad <Aglemeen> staat, omdat de refund-informatie door de Transformer als een veld geïnterpreteerd wordt).



<Tariefkeuze>
Hier wordt de code voor de tariefskeuze vastgelegd. Tariefskeuzes moeten echter van te voren onder <Basisgegevens - Tarieven> gedefinieerd zijn.


Op het tabblad <Klanten> kunt u overige velden voor het inlezen van de klantinformatie gebruiken. Bij iedere import van boekingsgegevens uit de CRS in Jack worden dan de bijbehorende klantgegevens geactualiseerd, zodra via de Remark Line de informatie gestuurd wordt.
Alle hier in te stellen codes kunnen velden uit de klantenkaart bestaan.








Op het tabblad <Service> kunnen overige informatie over de Remark Line aan Jack meegegeven worden.
Via <Prijs 1 (tarief)> en <Prijs 2 (BTW)> kunnen de codes voor de import van de verkoopprijzen gedefinieerd worden.

Bijvoorbeeld volgende Remark voor Amadeus:
<RM*FARE870,00/TAX75,13>
Daardoor worden in Jack als verkoopprijs € 870,- voor de vluchtprijs overgenomen en € 75,13 als Taxen - ongeacht hoe hoog de ticketprijs bij de uitgave is.

Daarnaast kunt u een afkorting voor de <Inkoopprijs> en het <Leveringstype> (reisbescheiden status) gebruiken. Indien het leveringstype via de reisbescheiden status in Jack gekenmerkt en gebruikt worden, moeten echter de afzonderlijke leveringstypes van te voren eenmalig in <Bestand - Paramaters - Boekingsparameters - Toeslagen> gedefinieerd zijn. Moet ook de farebase in het dossier ingelezen worden, dan is daarvoor ook een code te gebruiken.