Instellingen voor de afzonderlijke CRS

Instellingen voor de afzonderlijke CRS

Deze instellingen mogen alleen in samenspraak met Bewotec aangepast worden. De meeste ingaves op de afzonderlijke tabbladen voor de betreffende CRS zijn over het algemeen hetzelfde. Daarom zullen de instellingsmogelijkheden aan de hand van de instellingen van Amadeus en Sabre toegelicht worden.

Over het algemeen geldt:

filename

voor Amadeus

\ \ @*.*

door Jack Plus getransformeerd naar *.AMA

filename

voor Galileo

*.mir

door Jack Plus getransformeerd naar *.GAL

filename

voor Sabre

*.PNR of *.FIL

door Jack Plus getransformeerd naar *.WSP

filename

voor Worldspan

*.PRT

door Jack Plus getransformeerd naar *.SAB

One file of more files: selecteer hier altijd 'More Files'

Carriage return:

voor Amadeaus

0DOA

voor Galileo

0D

voor Sabre

0D

voor Worldspan

0D



<Bestand - CRS-Opties - Amadeus / Sabre>

Hier activeert u de interface, zodat u ook uit deze koppeling de gegevens kunt overnemen. Zijn meer dan één interface geactiveerd, dan verschijnt voor de gegegevensimport een selectievenster met alle beschikbare CRSen.

Per gegevensgrootte kunnen er meerdere subdirectories van Amadeus in Jack zijn. Onder <Mapnaam> kan men alle directories opgeven, waarop men in de interface toegang mag hebben. Deze functie is ook nodig, wanneer meerdere Jack filialen een gezamenlijke interface gebruiken.

Amadeus stuurt de gegevens aan de boekende agent. Wordt Jack echter over een hosting bij Bewotec gebruikt, dan moeten de Amadeusgegevens bij een openbare FTP-server gehaald worden en bij Bewotec verder bewerkt worden. De bijbehorende instellingen kunnen hier worden ingegeven.


Nagenoeg alle CRSen leveren de gegevens in één of meerdere bestanden. Hier geeft u de locatie op waar deze bestanden worden geplaatst.
De gegevens instellingen mogen alleen op aanwijzing door Bewotec aangepast worden.


Hier definieert u de bestandsnaam van het bestand, waarbij dit geen verplicht veld is.


Hier moet de directory opgegeven worden, waarin de Automater de gegevens zal zoeken.

Werkt het reisbureau met de Jack Automater, dan kan voor dit afzonderlijke programma ook een eigen directory opgegeven worden. Dan haalt de Jack Transformer (zie <Bestand - Bestanden - CRS - CRS-Transformer> de PNR van het CRS uit de CRS specifieke directory (zoals gebruikelijk), maar schrijft echter de ama-, sab-, hit- enz. gegevens in de hier aangegeven Automater directory.
Daaruit haalt nu de Automater de gegevens en probeert de boeking automatisch in te lezen. Is dat niet mogelijk, omdat bijv. geen of een verkeerd klantennummer in de Remarks staan (zie <Bestand - CRS-Opties - Remarks>) en ook nog geen dossier met deze filenaam in Jack bestaat, plaatst de Automater de bijbehorende gegevens weer terug in de CRS directory. Dit kan nu alleen in Jack handmatig overgenomen worden, daar deze gegevens in Jack via <Bestand - CRS> in de eigen Jack Queue toegankelijk zijn.

Een eigen directory voor de Automater heeft als voordeel, dat de Automater aanzienlijk sneller zal werken, daar het boekingen, die het niet kan inlezen, slechts eenmaal zal proberen om in te lezen, en u niet continue lastig valt. Daarnaast werken de Automater en handmatige CRS import in Jack in afzonderlijke directories, wat data conflicten bij eventuele gelijktijdige toegang tot één bestand vermijdt.


Overige individuele instellingen bevinden zich hier:
<Neem luchtvaartmaatschappij als type product> zorgt er voor, dat de interface de boeking meteen het juiste producttype kan toewijzen, wanneer de correcte leverancier opgegeven is, wanneer bij alle Airlines uit de CRS als productype aangemaakt zijn (zie ook <Basisgegevens - Touroperator - Producten>.
De instelling <De luchthaven van het middelste segment gebruiken als bestemming> zorgt er voor, dat in het dossier in het veld <Bestemming> de 3-letter-code van de retour luchthaven ingegeven wordt (dat is normaal gesproken de middelste vliegveld van de vlucht).
De optie <Maak een boeking per passagier aan> dient niet geselecteerd te worden, daar het hier om een speciale functie voor projectklanten gaat. In "normale" reisbureaus kan dit tot fouten in de ticketlijsen leiden.
<FiliaalID van het boekingskantoor zal ingelezen worden (klantnr. van filiaalbestand)> is een instelling, die alleen bij bepaalde projecten gebruikt wordt.
De instelling <Boekingsdatum is altijd datum van vandaag (niet uit PNR)> zorgt er voor, dat het dossier in jack met de actuele datum van vandaag aangemaakt wordt, in plaats van de boekingsdatum waarop de PNR oorspronkelijk aangemaakt werd.
<Voor elke AIR wordt een eigen AMA-bestand gemaakt en in de boekingslijst getoond> zorgt er voor, dat ieder Amadeus-bestand in een apart bestand overneemt en ook door de Jack Transformer gelezen wordt. Ieder bestand loopt dan in de Jack CRS / Jack Queue, en kan van daaruit weer ingelezen worden.
Met de optie <Extra bedrijfsgeg. overnemen> wordt geactiveerd, dat de via de Remark Line ingegeven bedrijfsgegevens (zie <Bestand - CRS-Opties - Remarks>) ook daadwerkelijk in het Jack dossier ingelezen worden. Is deze optie niet geactiveerd, dan kan de informatie uit de Remark Line ook niet ingelezen worden.
Is <Ticketdatum van het eerste ticket als boekingsdatum bij klantstatus nr.> geactiveerd, dan wordt bij het inlezen van de ticketgegevens in een reservering de ticketdatum als boekdatum gebruikt. Dit geldt alleen dan, wanneer de reservering aan een klant toebehoort, die een bepaalde status actief heeft (zie <Klanten - Toevoegen Klant - Parameters>). Het nummer van het statusveld moet hier bij de CRS-opties van Amadeus ingegeven zijn en geldt daarna voor klanten, die deze status in hun profiel geactiveerd hebben staan.
Bij Sabre kunt u via <Neem reisagent over als vastlegger in het reisschema> definiëren, of de klantnaam uit de deelnemersgegevens gelezen moet worden, of dat het boekende reisbureau als klant overgenomen moet worden (voor consolidators).


Op deze plaats worden standaard waarden opgegeven, die bij het vastleggen van een dossier na de CRS-overname automatisch reeds bij de reservering moeten komen te staan:
Al deze standaard waarden worden daarvoor gebruikt, zodat in het Jack dossier van te voren correcte waardes staan. De standaard kan dan altijd nog handmatig door de gebruiker overschreven worden, of kan nog altijd door het gebruik van een Remark Line een andere waarde meegestuurd worden, die dan in plaats van de standaard in de reservering geschreven worden.


Met <Reistype> definieert u de ingave, die bij de import automatisch en standaard in het veld <Reistype> van de reservering ingegeven moet worden. Daartoe voert u hier de afkorting van een gedefinieerde reistype in (zie <Basisgegevens - Reistype>). U kunt later in de reservering altijd nog handmatig een ingave aanpassen.
Met <Korte reisbeschrijving> laat u de hier ingegeven tekst bij het importeren van de gegevens automatisch in het betreffende veld van het dossier kopiëren. U kunt in het dossier altijd nog handmatig de ingave aanpassen.
Met een ingave in <Reisstatus> wordt deze ingave (een uit twee cijfers bestaand getal) bij de import uit het CRS in een dossier onder <Bedrag/Info - Boekingsstatus> ingegeven (geldt tevens ook voor reisstatus), of de bijbehorende button wordt geactiveerd. Welke reisstatus welke nummer heeft, wordt onder <Bestand - Parameters - Boekingsparameters - Berichten> gedefinieerd. Wanneer u bijv. voor iedere CRS een ander statusveld definieert, kunt u vaststellen, via welke CRS welke boeking gemaakt werd.
<_Prijstekst fare>_ und <_Preistekst tax> -_de hier opgegeven begrippen worden bij de import uit het CRS in het dossier als <Tekst> van de prijsregel ingegeven en kunnen altijd nog overschreven worden.

<Bestand - CRS-Opties - Galileo>
Het venster ziet er voor de Galileo-interface ongeveer hetzelfde uit zoals voor Amadeus en Sabre. Hier zijn echter twee extra opties:
<Neem de codes van de reisagent (boeking, ticket)> zorgt er voor, dat de CRS-gebruikerscode ook in Jack ingelezen wordt, zodat in beide systemen met dezelfde gebruikersafkortingen gewerkt moet worden. Zo staan zowel in de reservering als ook in de ticketgegevens dezelfde afkorting, zoals deze in Galileo gebruikt worden.
<Expedientencodes (Buchung, Ticket) übernehmen> bewirkt, dass der CRS-Expedientencode auch in Jack übernommen wird, so dass in beiden Systemen mit den gleichen
Met <Converteer Euro-prijzen in lokale tarieven> wordt bewerkstelligt, dat de prijzen van de tickets, die in Euro uitgegeven worden, in de gebruikte valuta van het land omgerekend worden. Dit is alleen voor Jack gebruikers handig, die buiten de Euro-Zone actief zijn en met Jack werken.

<Bestand - CRS-Opties - Worldspan>
Het venster ziet er voor de Worldspan-interface ongeveer hetzelfde uit zoals voor Amadeus en Sabre. Daarnaast zijn er twee extra opties:
<FiliaalID van het boekingskantoor zal ingelezen worden (klantnr. van filiaalbestand)> en <FiliaalID van het boekende reisbureau uitlezen (klantnummer uit agentbestand)>. Deze opties werden voor projectklanten gemaakt.

<Bestand - CRS-Opties - Hitchhiker>
De interface met Hitchhiker komt overeen met de eisen welke de samenwerking met een externe vliegtarieven databank vereist. Dienovereenkomstig zijn vele velden op vluchtaanvragen hetzelfde als de eisen bij de opbouw van een reservering voor consolidators.
Die Schnittstelle zu Hitch hiker entspricht den Anforderungen an die Zusammenarbeit mit einer externen Flugtarifdaten bank. Entsprechend sind viele Felder auf
Exacte details kunt u bij het inrichten van de interface krijgen van uw projectleider bij Bewotec.




<Datei - CRS-Opties - Gabriel>
Ook de interface met het reserveringssysteem Gabriel ziet er in principe hetzelfde uit als alle voorgaande interfaces. Echter, kan bij de import uit Gabriel geselecteerd worden of de gegevens in het formaat van een bestand, of eenvoudig beeldscherminhoudelijk moet worden ingelezen.
Het uitlezen van het beeldscherm is echter veel eenvoudiger, doch echter onnauwkeuriger dan een gestructureerd bestand. Daarnaast is de kwaliteit van de gegevens van een uitgelezen beeldscherminhoud slechter. Het uitlezen van een Gabriel-bestand aan de hand van het beeldscherm gaat via een "Knippen / Plakken"-functie. Daarmee wordt de beeldscherminformatie uit Gabriel in het klembord van Windows geplaatst en kunt u daarna aansluitend wisselen in Jack via de CRS-koppeling met <Bestand - CRS> ingelezen worden. Bij deze manier van import worden momenteel deelnemergegevens en segmenten in Jack geïmporteerd. Prijzen moeten aan de hand van een Remark Line in Gabriel ingegeven worden, zodat deze ook in Jack aankomen.

Het bijzonder van Gabriel is, dat normaliter iedere afzonderlijke vluchtsegment als een aparte service in Jack aangemaakt wordt. Wordt echter de optie <Take boeking as service (Standard: per Segment one service)> geactiveerd, worden alle segmenten alleen in 1 service samengevat. In tegenstelling tot andere reserveringssystemen gaan hier echter wel enige gegevens verloren, die bij afzonderlijke bijlagen uitgelezen kunnen worden.
<Assing tax of service to the last segments (Standard: Teax on first Segment)> betekent dat in tegenstelling tot de standaard de tax uit de vluchtprijzen bij het laatste segment, dus bij de laatste service vastgelegd wordt. Alle segmenten / services daarvoor worden zonder tax aangemaakt. Deze optie is niet zinvol, zodra <Take booking as service...> actief is, daar het hier dan sowieso om één service gaat.

<Bestand - CRS-Opties - MPS>
Deze MPS-interfaces voor de gegevens met TUI is alleen voor projectklanten toegankelijk.



<Bestand - CRS-Opties - BBI>
De BBI-interfaces (Bewotec Booking Interface) is een koppeling, waarmee boekingsgegevens uitgelezen kunnen worden, die bijv. via de website van een reisbureau gemaakt werden.
Daarmee kunt u gegevens uit de website in Jack importeren. Daarbij worden automatisch de klanten en de daarbij behorende reserveringen aangemaakt aan de hand van de informatie, die uit de website via de BBI-interface ingelezen en dan in Jack vastgelegd worden.
Bij het aanmaken van de klant in Jack wordt gelijktijdig een geldig debiteurenrekening in het rekeningschema aangemaakt (zie <Boekhouding - Basisgegevens - Rekeningschema) evenals <Klanten - Toevoegen klant>). In de reservering worden de statistiekgegevens <Reistype>, <Bestemming>, <Vervoermiddel> geplaatst, evenals automatisch de services van de betreffende touroperator aangemaakt. De betalingswijze, verboekingstabel en productype worden later in orde gebracht na het inlezen van van de gegevens uit de interface.
De meeste instellingen worden door Bewotec naar behoefte van het reisbureau ingesteld:

<Selectiemogelijkheid CRS>

Deze instelling maakt het mogelijk, dat de gebruiker voor de overname uit meerdere CRSen kan selecteren.

Naam 1e passagier i.p.v. naam opdrachtgever in de CRS-boekingsselectielijst tonen

Deze optie zorgt er voor, dat in de Jack CRS-gegevens in plaats van de reguliere klantennaam de naam van de eerste passagier getoond wordt. Daarmee ziet de gebruiker, welke reiziger bedoeld is, in plaats van wie de reis geboekt heeft.

<Bij bestandsnamen filekey i.p.v. lopende nummer gebruiken>

Met deze optie lopen de CRS-bestanden in de CRS-directory met uw filekey op, in plaats van dat deze doorlopend genummerd worden. Dit maakt het zoeken naar bepaalde bestandrecords aannemelijk eenvoudiger.

<Bij binnenlandse vlucht BTW in prijs>

Daardoor wordt bij alle binnenlandse vluchten automatisch in de Jack reservering in het prijsgedeelte de correcte BTW geplaatst.


Daarnaast zijn er overige opties, die daarop betrekking hebben, dat de data import vanuit het internet natuurlijk ook de import van klantgegevens mogelijk maakt, daar de eindklant meestal op een website met zijn speciale gegevens aangemeld heeft. Deze gegevens moeten ook in Jack terecht komen:

<Import over automater met vergelijkingsdialoog, bij data wijziging

Vindt de Automater bij het importeren van de BBI-gegevens een klant, die reeds in de Jack administratie met de grotendeels dezelfde gegevens aangemaakt is, verschijnt er een vergelijkingsdialoog, waarbij de Jack gebruiker zelf kan bepalen, of hij de de nieuwe via de Automater geïmporteerde gegevens in Jack wil veranderen of niet.

<Geen vergelijking, enkel indien Vrij1-Vrij4-velden wijzigen>

De vergelijkingsdialoog wordt onderdrukt, wanneer de alleen de wijzigingen op de velden <Vrij1> tot <Vrij4> uit de klantenkaart betrekking hebben (zie <Klanten - Klanten toevoegen - Extra>).

<Zodra datum in veld Vrij4 kleiner of gelijk is aan de boekdatum, klant deactiveren>

Deze optie zorgt er voor dat de klant automatisch een klantblokkering krijgt (zie <Klanten - Toevoegen klanten - Parameters>, wanneer de verandering in veld <Vrij 4> (zie bij <Klanten - Toevoegen klant - Extra>) op de actuele datum van vandaag gebeurd. Deze functie is voor speciale projectklanten gemaakt en wordt door een "normaal" reisbureau niet noodzakelijk gebruikt.


Daarnaast kan men in de BBI-interface instellen, welke de unieke zoeksleutel moet zijn, waarover dan vervolgens de toewijzing in de Jack dossieradministratie dient plaats te vinden. De Automater vergelijkt alle geïmporteerde gegevens met de reservering, die reeds in Jack aanwezig zijn. Als er al een reservering is met dezelfde zoeksleutel, zoals aanwezig in de geïmporteerde gegevens, dan worden deze gegevens in de reeds bestaande dossier geïmporteerd. Daarmee is het dossier weer bijgewerkt naar de laatste stand.

<Groepsnaam>

De unieke zoeksleutel is het veld <Groepsnaam> in de reservering. De Automater vergelijkt alle geïmporteerde gegevens met de reserveringen, die reeds in Jack aanwezig zijn. Is er een reservering met dezelfde groepsnaam als in de geïmporteerde gegevens, dan worden de actuele gegevens in dit reeds bestaande dossier geïmporteerd. Daarmee is het dossier weer bijgewerkt naar de laatste stand.

<Veld 5 uit bedrijfsinformatie>

De unieke zoeksleutel is het 5e veld, dat in de dossiergegevens achter de button <Extra> ingegeven wordt (zie <Boeking - Boeking>). De Automater vergelijkt alle geïmporteerde gegevens met de reserveringen, die reeds in Jack aanwezig zijn. Is er een reservering met dezelfde ingave in de extra bedrijfsgegevens in het veld <Veld 5> als in de geïmporteerde gegevens, dan worden de actuele gegevens in dit reeds bestaande dossier geïmporteerd. Daarmee is het dossier weer bijgewerkt naar de laatste stand.

<TO-rekeningnummer (Filekey)>

De unieke zoeksleutel is het veld <Reserveringsnr.> in de reservering, waarin men normaal gesproken de touroperator reserveringsnummer of de CRS-Filekey invult. De Automater vergelijkt alle geïmporteerde gegevens met de reserveringen, die reeds in Jack aanwezig zijn. Is er een reservering met dezelfde reserveringsnummer als in de geïmporteerde gegevens, dan worden de actuele gegevens in dit reeds bestaande dossier geïmporteerd. Daarmee is het dossier weer bijgewerkt naar de laatste stand.


Overige interfaces:
Bij alle CRSen met een TOMA-scherm (Start, Merlin, Merlin XML, Buma, Traveltainment) kan men aan de hand van de instelling in de betreffende CRS-opties sturen, of de import van een TOMA-boeking in één pakket samengevoegd moet worden, of dat per serviceregel in een TOMA-scherm een eigen service in Jack aangemaakt moet worden, of dat een enkele serviceregel gemaakt moet worden.
Daarmee kunnen ook de gegevens in het geval, waarbij een andere service naast de vlucht aanwezig is, in de betreffende service en niet enkel en alleen in een pakket ingelezen worden - dus vluchten als een vlucht-service, hotels als een hotel-service, huur auto als een huurauto-service, verzekeringen in de verzekering-service, enz.


_Gegevens van de toeristische touroperator worden vaak in verschillende formaten geleverd. De kwaliteit van de import van deze toeristische boekingen samen met de vele boekingsdetails in een Jack dossier hangt daarvan af, welke gegevens doorgaans via de interface aangeboden worden, en of deze gestructureerd uitgelezen kunnen worden.
Onafgebroken tekst laat zich dan ook alleen als onafgebroken tekst importeren. Daar de toeristische CRS ieder afzonderlijk werken en ook verschillen in de gegevens kwaliteit hebben, kunnen de Jack boekingen alleen zuiver en gedetailleerd aangemaakt worden, men moet nog handmatig bewerkt worden, indien de boekingsinfo in de onafgebroken tekst aanwezig zijn._

<Bestand - CRS-Opties - Start >

De Start-interface neemt alle toeristische boekingen uit het Start-Systeem over.
Bij de instellingen voor de interface worden vervolgens net zoals bij de hierboven beschreven CRS de gegevensinstellingen gedefinieerd.
Aansluitend wordt gedefinieerd, welke extra informatie uit Start / Amadeus in Jack geïmporteerd worden. Indien met de instellingen uit Start ook in Jack gewerkt moet worden (bijv. de reistypes, bestemmingen, producttypes, enz.), dan moeten deze codes echter ook in Jack aangemaakt zijn (zie <Basisgegevens - ...>).
Geeft u in Amadeus opmerkingen in, dan kunt in <Opmerkingen uit Toma-scherm> configureren, of Jack deze informatie in de verzamelsom of in de info-teksten van de betreffende scherm overneemt.
Daarnaast kunt u verdere zaken sturen, voordat Jack de informatie overnemen zal:
<Neem reistype en bestemmingscode over van TOMA scherm>
Als u met de Start codes voor <Reistype> en <Bestemming> werkt, kunt u daarvoor de bijbehorende checkbox bij de import van de gegevens activeren. Let er daarbij wel op, dat in de Jack basisgegevens <Reistype> en <Bestemming> net zoals de Start codes aangemaakt moeten zijn.
<Neem producttype over van TOMA scherm>
Normaal gesproken is in Jack per basis provisie percentage van een touroperator een producttype aangemaakt. U kunt echter per reistype uit Start/Amadeus ook een producttype bij de bijbehorende touroperator aanmaken, die dan bij de import van de gegevens automatisch aangesproken wordt.
<Bestemming vanuit het vluchtservice van Toma-Mask overnemen in bestemming>
Deze ingave is er voor, wanneer u met de 3-letter-code of met de Start/Amadeus-bestemmingen in Jack werkt.
<Hotel servicecode in groepsnaam opnemen>
De hotelcode wordt bij het inlezen van de gegevens in het veld <Reisprofiel> overgenomen.
<Servicetype van geïmporteerde boeking>
Hier kunt u vastlegen, hoe Jack de verschillende services moet aanmaken:
<Boeking in pakketservice overnemen>
Alle services (vlucht, verzekering of hotel) worden algemeen in Jack met het servicetype <Pakket> aangemaakt.
<Boeking in juiste service (Vlucht, Hotel, Huurauto, Verzekering) overnemen>
Jack herkent de betreffende boekingstype en leest de daarbij behorende informatie en prijs in de juiste service-type in. Daarvoor moeten in de start.ini bestand verschillende instellingen gemaakt zijn (neem hiervoor contact op met Bewotec).
<Bij iedere overname een navraag>
U kunt bij iedere import zelf de gewenste servicetype selecteren.
Jack kan de vluchttijden automatisch overnmen. Hiervoor moeten voor de betreffende Airlines diverse instellingen in de start.ini bestand van Jack gemaakt worden.


Voorbeeld (aan de hand van de afkorting CFI voor Condor):
[VeranFlug]
;Veranstalter mit auswertbaren Fluginfos in Infozeilen
CFI=11
[FlugcodesSechsstellig]
ETI=yes


Kamertype en verzorging kunnen het 3e en 4e serviceveld bij de hotelinstellingen ingelezen worden, wanneer in het start.ini bestand de volgende instellingen staan:
[Hotel]
;Leistungskürzel werden ersetzt und in Leistungsfelder der Pauschalmaske eingetragen
STANDARD-DZ=Doppelzimmer
STRASSENBLICK=Strassenblick



<Bestand - CRS-Opties - Start-Btx>
De BTX-versie van de Start-interface bezit bij lang niet zoveel mogelijkheden als de normale Start-interface onder Windows met de gebruikelijke BCKD-procedure.
Ten eerste moet u hier definiëren of u met de Windows- of DOS-versie werkt. Daarnaast kan ook hier ingesteld worden, of de import van de gegevens in de Jack pakket-service of in de info-tekst veld ingelezen moeten worden, daar de meeste gegevens alleen als platte tekst uitgelezen kunnen worden (zie <Boeking - Boeking - Service Pakket - Button <Info>).


<Bestand - CRS-Opties - Merlin / Merlin XML>
De instellingsmogelijkheden van de Merlin interface lijken op die van de Start-interface.
Er zijn echter enkele andere opties in het middelste scherm:

<Het klantnr. wordt bepaald uit het agentnr. en de TO en overgenomen in de groepsnaam> - met deze instelling wordt het klantnummer voor de boeking samengesteld als combinatie uit de overgenomen agenturennummer en de geboekte touroperator. Dit klantnummer wordt automatisch in het veld <Groepsnaam> van de reservering ingevuld. Deze is onafhankelijk van het Jack klantennummer. Naar het veld <Groepsnaam> kan later ook bij het zoeken van Jack boekingen gezocht worden.
Het agentennummer van het reserverende reisbureau kan ook met <Het agentnr. uit het employeveld overnemen in de groepsnaam> in Jack geïmporteerd worden, als de in Merlin ingegeven employe nummer automatisch in het veld <Groepsnaam> in Jack in de reservering ingegeven wordt. Op deze manier kan in het venster van Jack klanten- en boekingen zoeken, zowel naar de eindklant gezocht worden, maar ook naar de boekende agent.
<Employecode uit het extra adresveld overnemen> houdt in , dat de employe afkorting uit het extra adresveld in Merlin naar Jack geïmporteerd wordt en in de Jack reservering als employe afkorting ingelezen wordt. Bij deze instelling moeten echter alle employe afkortingen uit Merlin ook in Jack onder <Basisgegevens - Employe> aangemaakt zijn, zodat Jack deze afkorting ook herkennen kan.
Wordt de optie <Klantnummer met extra adresveld. Klanten met dit nummer aanmaken. Klantgegevens actualiseren> geactiveerd, dan wordt het klantnummer voor Jack uit het extra adresveld in Merlin uitgelezen. Onder dit nummer wordt de Jack klant aangemaakt. Boekt men de volgende keer, respectievelijk wordt de boeking de volgende keer ingelezen, worden aan de hand van dit klantennummer de klantgegevens in Jack geactualiseerd.
Is de optie <Als agentnr. in het eomplyeveld staat, dan deze reisstatus gebruiken> geactiveerd, kan de daar opgegeven reisstatus automatisch aangemaakt worden. Met een ingave in <_Reisstatus>_ wordt deze ingave (een twee cijferig getal!) bij het inlezen uit deze CRS in het dossier onder <Bedrag/Info - Boekingsstatus> ingevuld (dit staat tevens voor een reisstatus>, respectievelijk de bijbehorende button wordt geactiveerd.
Welke reisstatus welk nummer heeft, wordt onder <Bestand - Parameters - Boekingsparameters - Berichten> gedefinieerd. Wanneer u voor ieder CRS een andere reisstatus definieert, kunt u vaststellen, via welk CRS welke boeking gemaakt werd.
Het veld <Groepsnaam> in het Jack dossier kan ook gevuld worden via de optie <Hotel servicecode in groepsnaam opnemen>. Daarbij wordt dan de Merlin hotel servicecode automatisch in <Groepsnaam> in het Jack dossier ingevuld. Naar de groepsnaam kan bij het zoeken naar dossiers gezocht worden evenals overige analyses gemaakt worden.



<Bestand - CRS-Opties - TMIR/GMIR>
De instellingen voor deze interface verschillen niet veel van de reeds hierboven beschreven CRS-interfaces.



<Bestand - CRS-Opties - Train>
Deze interface werd speciaal voor een aantal project klanten ontwikkeld.
Neem contact op met Bewotec voor deze speciale instellingen.





<Bestand - CRS-Opties - Hotel>
Deze interface werd speciaal voor een aantal project klanten ontwikkeld.
Neem contact op met Bewotec voor deze speciale instellingen.




<Bestand - CRS-Opties - BUMA>
De instellingen voor deze interface verschillen niet veel van de reeds hierboven beschreven CRS-interfaces.



<Bestand - CRS-Opties - IRIS>
De instellingen voor deze interface verschillen niet veel van de reeds hierboven beschreven CRS-interfaces.


<Bestand - CRS-Opties - VERK>
De VERK-interface in Jack maakt het niet alleen mogelijk de automatische import van DB/DER-waardes in Jack, maar ook uw boekhoudkundige afrekening eenvoudig uit te voeren.
Daardoor vervalt enerzijds de handmatige ingave van DB/DER-services, anderzijds kunnen de DB/DER-documenten voor afrekening exact getraceerd worden.
De VERK-interfaces zorgt er voor, dat uitgegeven rekeningen in Jack belanden. Theoretisch kan het reisbureau gezamenlijke zakelijke transacties alleen via VERK in Jack importeren. De zakelijke transacties komen net zoals in Jack zoal tevoren in VERK-gebaseerde backoffice en worden later via BHP-vergelijk afgeletterd (zie <Bestand - Bestanden - VERK-interface>).
De nadelen van deze handelswijzen zijn echter beduidend:

  • Afstand doen van Jack functies (geen gebruik van de Windows schermen bij verkoop: pulldown menu's in plaats van cryptische ingaven, flexibele opzet van basisgegevens, enz.)
  • Afstand doen van de Jack flexibiliteit (geprinte VERK-documenten kunnen niet nogmaals geprint of na het printen aangepast worden)
  • Astand doen van de logische Jack dossieradministratie (alle services in Jack worden uit de VERK-interfaces als reisbureau incasso aangemaakt - dat kan later tot problemen leiden).
  • Direct incasso's moeten in Jack vervolgens als zulke gebruikt worden, om de commissie tracking mogelijk te maken!
  • Compliceren van de werkwijze door ongelijke procedures (een deel van de dossiers gaat via VERK, een deel wordt handmatig in Jack aangemaakt. Dat betekent geen eenduidige documentenbeheer, daar klanten eenmaal VERK-documenten op DOS-basis en eenmaal moderne Jack-documenten met de corporate identiteit van het reisbureau uit Windows krijgt).

Er zijn 2 types van VERK-documenten: VERK-rekeningen en VERK-kassabon. Iedere gecodeerde rij van de VERK document komt overeen met één BHP ("Boekhoudingspositie"). Jack neemt de volgende informatie over:

  • iedere afzonderlijke BHP (wanneer uw code als import in Jack onder <Basisgegevens - VERK-Codes> actief is). Jack maakt uit vele BHPs van een VERK-document één enkel "sir"-gegevensbestand, die in de CRS-interface voor import klaar staat. Na het inlezen maakt Jack daaruit een Jack-service in een dossier.
  • iedere betalings-BHP (wanneer uw code als import actief is). Daaruit genereert Jack automatisch een klantenbetaling voor dit dossier (en onderscheidt daarbij tussen kontant-, of creditcard betaling).
  • het eindbedrag van de VERK-kassabon. Daaruit maakt Jack automatisch een kas ontvangst met daarbij behorend de juiste medewerker en zijn kassaldo.

Methode:
Ten eerst moet door Bewotec de VERK-interface worden vrijgegeven.

_Let op, dat de u de VERK-procedure alleen voor zulke services gebruiken kunt, die iets met de formulier 48 te doen hebben (dus DB/DER-waardes), dus NIET voor services, die normaal gesproken via Jack gemaakt werden (bijv. pakketreizen, IATA-tickets, enz.)
!_
Aansluitend kunnen gezamenlijke DB-, DER-waardes, van uw verkoopdocumenten in het kader van de VERK-procedure geprint worden, ook in Jack ingelezen worden. Daar een factuur uit Jack aanzienlijk professioneler en klantvriendelijker uitziet als een START-document, en daar Jack facturen op normaal papier in tegenstelling tot VERK-documenten niets kosten, is het raadzaam, enkele VERK-rekeningen en kassabonnen als "Master-exemplaar" erbij te houden en bij het printen uit VERK een kladpapier daarvoor te gebruiken. Zo wordt met het afdrukken uit VERK alleen kladpapier bedrukt. U behoudt het Master-exemplaar van het VERK-document met de aan de achterkant bevindende barcode en kunnen de klantdocumenten uit Jack gehaald worden, zonder extra documentkosten te hoeven maken.

Momenteel is de daadwerkelijke afdruk van het VERK-formulier nog zeker benodigd, om de gegevens in de CRS-interface van Jack te laten komen.

<Bestand - CRS-Opties - Recap>
Deze interface werd speciaal voor een aantal project klanten ontwikkeld.
Neem contact op met Bewotec voor deze speciale instellingen.


<Bestand - CRS-Opties - Traveltainment>
De instellingen voor deze interface verschillen niet veel van de reeds hierboven beschreven CRS-interfaces.







<Bestand - CRS-Opties - Galileo Rail>
Deze interface werd speciaal voor een aantal project klanten ontwikkeld.
Neem contact op met Bewotec voor deze speciale instellingen.





<Bestand - CRS-Opties - Online TravelRail>
Deze interface werd speciaal voor een aantal project klanten ontwikkeld.
Neem contact op met Bewotec voor deze speciale instellingen.